Príchod prvého investora do vranovského Ferova je stále otázny

13.12.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 13. decembra (TASR) - Nový termín na prípadné podpísanie nájomnej zmluvy medzi mestom Vranov nad Topľou a košickou spoločnosťou Grandwood holding schválilo dnes vranovské Mestské zastupiteľstvo (MsZ). Spomínaná firma so zahraničnou majetkovou účasťou prejavila pred časom záujem o prenájom pozemkov vo vranovskom priemyselnom parku Ferovo, kde by chcela postaviť novú drevospracujúcu továreň.

MsZ sa príchodom nového investora do Ferova zaoberalo ešte v septembri tohto roka, keď schválilo podmienky zmluvy o budúcej nájomnej zmluve medzi mestom a spomínanou spoločnosťou. Predmetom zmluvy je vyše 78.000 štvorcových metrov (m2) pozemkov vo vranovskom priemyselnom areáli. V rámci odobrených podmienok zmluvy o budúcej nájomnej zmluve poslanci v septembri zároveň odsúhlasili cenu, ktorú by mal platiť investor za štvorcový meter prenajatej plochy každoročne na účet radnice. Išlo by o jedno euro. MsZ taktiež schválilo trvanie nájomného vzťahu mesta a spoločnosti Grandwood holding na obdobie 12 rokov s tým, že po uplynutí tejto lehoty získa firma prenajaté pozemky do svojho vlastníctva za symbolické jedno euro.

Košická spoločnosť však od začiatku rokovaní s radnicou zdôrazňovala, že konečnú nájomnú zmluvu o prenájme pozemkov vo Ferove podpíše s mestom iba v prípade, ak získa na svoj podnikateľský zámer vo Vranove nad Topľou štátnu pomoc. Podľa uznesenia MsZ schváleného v septembri tohto roka malo dôjsť k podpísaniu spomínanej zmluvy najneskôr 31. decembra tohto roka.

MsZ dnes túto lehotu na základe žiadosti, ktorú doručila košická spoločnosť radnici začiatkom decembra, predĺžilo schváleným uznesením do 31. marca 2013. "Rokovania o poskytnutí investičnej pomoci stále prebiehajú, pričom je predpoklad, že do 31. marca 2013 bude táto schválená," uvádza sa v dôvodovej správe, ktorú pripravila radnica na dnešné rokovanie MsZ. "Neviem, či do spomínaného termínu budú rokovania ukončené, predpoklad firmy je podľa môjho názoru trocha optimistický. V každom prípade, ak bude potrebné, termín opätovne predlžíme," poznamenal počas rokovania vranovských poslancov primátor mesta Ján Ragan (nezávislý).

Nová továreň vo Vranove nad Topľou by mala podľa navrhovaného projektu pozostávať z troch relatívne samostatne fungujúcich celkov, a to píly, energetického centra a výrobných priestorov, kde sa plánuje realizovať takzvaná plastifikácia dreva. Jej výsledné produkty by mali nájsť uplatnenie v zahraničí napríklad pri stavbe a opravách lodí. Spoločnosť plánuje zamestnať v areáli vranovského parku 390 pracovníkov a v prvej etape investovať 42 miliónov eur. Či však napokon vo Ferove zakotví v budúcom roku prvý investor, je nateraz stále otázne.
 

Vyberte región